نقاشی کشیدن کودکان نقش مستقیمی در فعالیت مغز آنها دارد. در نقاشی کشیدن، هم نیم کره ی چپ مغز که محل فعالیت های تحلیلی و منطقی است و هم نیم کره ی راست که محل فعالیت های خلاقانه و احساسی است، فعالیت میکند.
هماهنگی و فعالیت دو نیم کره، اهمیت زیادی در قدرت حل مسائل پیچیده دارد که نقش مهمی در موفقیت های افراد بازی میکند.
همه کودکان کما و بیش فکر میکنند، اما برخی کودکان فکرهایی را دارند و بیان میکنند و شبیه موارد غیر ممکن است یا هرگز رخ نداده است. چنین فکرهایی دارای تخیل هستند. تخیل یعنی فکر کردن آزاد و بدون در نظر گرفتن مرزها، یعنی فکر کردن به نادیدنی ها، بیشتر کودکان افکار تخیلی دارند، از حیوانات و مکان ها و آسمان و حتی انسان های عجیب و غریب سخن میگویند.
در برخورد با این کودکان باید آنها را تشویق کرد که این فکرهای تخیلی را نقاشی کنند، حتی اگر می توانند بنویسند، یا با بریده های روزنامه این فکرها را ترسیم کنند. نقاشی کشیدن کودکان به آنها در بروز این افکار کمک شایانی میکند.
- از کودکان بخواهيد که اشياء و امور نيمه تمام را تکميل کنند. از کودکان تقاضا کنيد تا جملات ناتمام و داستان های ناکامل، تصاوير و نقاشی های نيمه تمام را کامل نمايند.
- نقاشی کشیدن کودکان راهی عالی برای تقویت ماهیچه های کوچک دستان بچه هاست که در سنین مدرسه و از اول ابتدایی در مهارت نوشتن کودک نقش مهمی دارد.
- کودک سازگار به طور متوسط در نقاشی هایش از 5 رنگ مختلف استفاده میکند؛ در حالی که کودک گوشه گیر، بیشتر از یک یا دو رنگ را در نقاشی به کار نمیبرد.
- نقاشی کردن به كودك شما اين امكان را ميدهد كه احساسات خود را كه قادر به بيانشان نيست يا موارد ديگري كه به طور شفاهي نميتواند در موردشان صحبت كند را آشكار سازد.
- گفته شده است که اگر میخواهید نقاط قوت و ضعف ارتباط درون خانواده ای خود را ببینید به بازی و نقاشی کودک تان توجه کنید.
- در این میان مادر میتواند با رفتار خود، امانت، صداقت، وفای به عهد، حق جویی، حق دوستی، و… را در کودک احیا کند و یا آنها را بمیراند.
مادر میتواند زمینه را برای هدایت فطری طفل فراهم سازد و یا موجب انحرافش از صراط مستقیم گردد. درجنبۀ عاطفی نیز مادران تأثیر بسیاری به روی کودکان دارند. اگر مادری دچار ترس باشد نمیتواند کودک شجاع بپروراند.
نقاشی کشیدن کودکان دارای سه مرحله است:
1- خط خطی کردن
در این مرحله، هیچ رئالیسمی وجود ندارد و نقاشی فقط کشیدن خطوطی روی کاغذ است. شاید به نظر برسد که چیز خاصی نکشیده است اما گاهی اوقات نقاشی او “واقعگرایی تصادفی” نامیده می شود. یعنی گاها اشکالی در بین این خطوط و بی نظمی ها دیده میشوند.
2- پیش الگوبرداری
در این مرحله، کودک سعی می کند آنچه را که با چشمانش می بیند، نقاشی کند. او ساده ترین اشکال مانند صورت، آدمک، ماشین، درخت و خانه را میکشد. این شکل ها معمولا جزئیات زیادی ندارند. در انتهای این مرحله بعضی چیزها را اضافه میکند. مثلا جلوی خانه گل می کشد، برای آدمک لباس میکشد.
3- الگوبرداری
در این مرحله، جزئیات بسیار بیشتر می شوند و کودک ممکن است از کلمات یا نمادها استفاده کند. ممکن است از اشکال خاصی مانند “v” به جای پرنده استفاده کند. او تا جایی که مهارتش به او اجازه می دهد، واقع گرایانه نقاشی میکند. همچنین، اغلب میتواند با نقاشی خود داستان تعریف کند.
مفاهیم کلی در نقاشی کشیدن کودکان
آدمک ها
کودک اعضای خانواده را به ترتیب خاصی نقاشی میکند. ممکن است خودش را نزدیک شخصی بکشد که با او رابطه نزدیک تری دارد. همچنین، حالت صورت هر کدام از آن ها خاص است و نشاندهنده حالت همیشگی آن افراد است. اندازه آدمک ها نیز مهم است. اندازه نشان می دهد که آن شخص چقدر برای کودک مهم است. هرچه بزرگتر باشد، اهمیت و یا قدرت او بیشتر است.
نقاشی با جزئیات بسیار زیاد
هرچه نقاشی کشیدن کودکان از اطرافیانشان با جزئیات بیشتری باشد، یعنی آنها شخصیت ها را بهتر متوجه می شود. برای مثال، اگر برادرش را با عینک یا خواهرش را با پیراهن میکشد، نشان میدهد که او هر روز آن ها را چگونه میبیند. قرار گیری اعضای خانواده در کنار یکدیگر نشاندهنده میزان صمیمیت خانواده است. اگر خانواده صمیمی است، در نقاشی در کنار هم کشیده میشوند.